fbpx
b vitamin

B vitamin

Vi får måske nok b vitamin - Hvorfor jeg mener alligevel at vi kan have gavn af, at tage et supplement af b-vitaminer?

Hvad er op og ned på b vitaminer? Hvor mange er der? Kan du få for meget?

More...

B vitamin oversigt

B vitaminer og deres navne:

b1 vitamin 

b2 vitamin riboflavin

b3 vitamin niacin

b5 vitamin pantotensyre

b6 vitamin

b7 og b8 vitamin biotin

b9 folsyre

b12 vitamin kobalamin

Lad os lige kigge på hvilke typer b-vitaminer der findes. Det skal først og fremmest siges, der har over årene været flere meninger om det. Eller rettere der har været uenighed iblandt forskere verden over, hvilke der findes. 

Hvis du tænker "enten er de der eller også er de der ikke!" 

Så er vi fuldstændig enige, de kan da ikke bare forsvinde.

Vel?

Og nej, det handler nok snarere om, hvordan man undersøger for b-vitaminerne. Og der udvikles hele tiden nye muligheder inden for forskningsverdenen.

Sådan har det nok altid været inden for menneskets historie. Noget vi tror er sandheden idag, er ikke nødvendigvis sandheden i morgen. Ikke sandt 😉 

Jeg har snakket med nogle ernæringsforskere i USA som har meget erfaring indenfor feltet. De siger, at der er kommet nogle nye muligheder for at teste for vitaminer og næringstoffer i fødevarerne. Og det kunne se ud som om, at der i stedet for de ca under 50 forskellige vi kender til idag i stedet findes i tusindvis måske endda i titusinder (10.000+) af forskellige vitaminer.

Det er dog ikke officielt endnu. Men nu fik du lige lidt info om hvorfor der kan komme flere forskellige svar når du spørger omkring vitaminer og b vitaminer. 

Opsum​mering:

 • Der findes flere typer b vitaminer
 • Der er uenighed om hvor mange og hvilke der findes
 • Der er muligvis flere tusinde slags b vitaminer

Retstavning af b vitamin? 

b-vitamin - b vitaminer - b-vitaminer - b vitamine?

Kært barn har som bekendt mange navne. Og der findes et hav af måder danskerne bruger når de vil skrive b vitamin.

Og nu vil nogle måske sige, at jeg (vitaminmanden) bliver en smule nørdet. Og ja, kald mig bare vitaminnørden 🙂 

Jeg har været inde og tjekke hvad den korrekte formulering af vitaminer er.

Og....

Der er frit valg på alle hylder (næsten). 

Så bliv du bare ved med at skrive b vitamin, b-vitamin eller omvendt vitamin b. Det er helt lovligt at sammen. Det gælder også hvis du tænker på de andre vitaminer som eksempelvis d vitamin.

Vitaminer

Ordet vitaminer er faktisk en sammensætning af to ord. Nemlig vita (vitale) + aminer (stofgruppe) som til sammen giver ordet vitaminer. I starten var forskeren Elmer McCollum (1879-1967) modstander af at bruge betegnelsen b vitaminer. Fordi han mente, at man ikke var sikker på om b vitaminer var en del af aminerne eller om b vitaminer hørte til en anden stofgruppe.

Han skulle senere finde ud af, at han havde ret. Der var forskel. For stofgruppen aminer er fedtopløselige og b vitamin er i gruppen vandopløselige. Væsentlig forskel, må man sige!

Så hvorfor bruger man ordet vitaminer om dem alle. Tja, den bedste forklaring jeg har kunnet finde er, at da man fandt ud af forskellen havde man vænnet sig til at sige vitaminer om dem alle

Opsum​mering:

 • Vitaminmanden er nogle gange lidt nørdet
 • Du må skrive b vitaminer på flere måder.
 • Vitaminer er sammensat af ordene vita og aminer

Hvorfor er b vitamin vigtigt for dig? 

b vitamin er vigtigt for en langt række funktioner i din krop.

De forskellige b vitaminer har typisk deres egne funktioner (superevner)

En fælles ting for dem er, at vi mennesker (ligesom dyr) ikke kan producere dem selv - vi SKAL have dem via maden. (med få undtagelser)

Hvad er b vitamin?

B vitaminer hjælperen, eller i faglige kredse et såkaldt hjælpe-enzym. Du har måske hørt om hvordan enzymer er vigtige for at vores krop fungere i en langt række funktioner. Ligesåvel som vi har brug for enzymerne, har de brug for hjælpe-enzymer. Nogle gange er b vitaminere hjælpe-enzymer, andre gange som en del af hjælpe-enzymerne.

b vitaminerne er vigtige for dig fordi

De har rigtig mange funktioner fra eksempelvis, at hjernen fungere bedre, booste din krops antioxidante forsvar, modvirke sygdomme som pellagra, hjertestop og slagtilfælde. De kan være med til at stabilisere dit DNA. 

De har også en række effekter på at forbrænde fedt, proteiner og kulhydrater. Centralnervesystemet er også afhængig af visse b vitaminer.

Ting som hud, hår og negle er også afhængige af b vitaminer.

Sidst men ikke mindst, så er b vitamin vigtigt i forhold til fosterets udvikling under graviditeten. Bvitamin er altså med til, at skabe liv eller sørge for at du er kommet til verden og rent faktisk kan sidde og læsse denne blog om vitaminer...

Vildt nok ikke sandt!

Det er også derfor jeg plejer, at sige de har "superevner"

B vitaminer er nok en af de vitaminer jeg er mest fan af. De er simpelthen så vitale for vores liv, vores velvære. B-vitaminer er en af de vitaminer jeg i den grad er OBS på at få rigeligt af. Især fordi de er vanddrivende, er de meget svære at få for meget af. Til gengæld er det katastrofalt hvis man får for lidt af dem. Jeg tager ikke den chance, når jeg tænker på hvor lidt det koster om dagen at forsikre sig imod mangel. (under 3 kr om dagen)

Opsum​mering:

 • Vi kan ikke selv producere alle b vitaminerne selv
 • B-vitaminer har superevner og er vitale for kroppens funktioner
 • B vitaminer er afgørende for livet 
 • Det koster under 3 kr om dagen at få nok af dem. 

Hvad er b vitamin mad?

b vitamin 

findes faktisk i helt almindelige fødevarer. Der er bare lige et "lille" problem. Fordi mange af de fødevarer vi finder på hylderne i supermarkedet er forarbejdede og derved forsvinder mange vitaminer herunder også b-vitaminer.

Der er jo super smart, at de i supermarkederne har forarbejdet maden, så du kan få en nemmere hverdag. Det har så bare i nogle tilfælde den problemstilling, at du kommer til at mangle vigtige b vitaminer. 

Det er lidt noget skidt, når vi nu lige her ovenfor har gennemgået hvor livsvigtigt b vitaminerne er for at din krop kan fungere.

Løsningen på b vitamin mangel

Så hvad gør du nu? Du kan øge din bevidsthed om hvilke fødevarer der er mere rig på b vitaminer end andre.

En lang række fødevarer indeholder b vitaminer. Jeg har fundet nogle her.

Fisk, kalvelever, oksekød, kylling, lammekød, fuldkornsrugbrød, grøft knækbrød, bulgur, grønne ærter, nødder, bananer, æg, mælk, frugt, grøntsager, kornprodukter, ølgær, hvedekim, kartofler, havre.

Som du måske kan se, så er kød mere repræsenteret end andet. Det er også der de fleste b vitaminer kommer findes og især veganere og vegetarer har stor chance for mangel på b vitaminer.

Personligt tager jeg tilskud som en forsikring af mit helbred og det er nok den billigste forsikring jeg kender til. Jeg tvivler ihvertfald på at du kan finde et forsikrings selvskab der vil forsikre dig imod b vitaminmangel for under 3 kr om dagen. Men skriv endelig i kommentaren hvis du kender til en forsikring der gør det 🙂 

Opsum​mering:

 • B vitaminer findes i helt almindelig fødevarer
 • B vitaminerne forsvinder let under forarbejdning
 • Især vegetarer og veganere skal have fokus på b vitaminmangel

B vitaminer til hår?

Håret - ja, det kan jo nogle gange være en ret privat sag. Mange mennesker oplever, at de taber håret i løbet af alderen. Faktisk er det ikke udsædvanligt at mænd helt ned i 20 års alderen taber håret - ret pinligt! 

Eller hvorfor er det mon det, når det er så udbredt almindeligt?

Jeg tror det handler om, at vi som samfund kollektivt har bestemt at det er "In" at have hår på hovedet - altså som i over hele hovedet. Måske det symbolisere frugtbarhed? Det hænger så bare ikke sammen med, at i visse tilfælde, så er det hormonerne der er årsag til hårtab iblandt mænd vil at mærke de selv samme hormoner som gør at manden er mere virile.

Hvad tænker du? Hvorfor er det skamfuldt at mangle hår på toppen?

Hvad med b vitaminernes indflydelse på håret?

Det er ret almindelig kendt i forskerkredse, at b vitaminer har indflydelse på hårvæksten. Derfor finder du også b vitamin i både hårshampoo, hårplejeprodukter som eksempelvis her i butikjens.dk (jep det er min shop) og det er jo super. Men hvad med om du fik b vitaminer indefra i stedet? 

Jeg tror faktisk at en kombination af indvendigt og udvendigt brug af b vitamin kan være en god løsning. Men hvad ved jeg om det? Jeg er jo blot en simpel mand - en vitaminmand 😉

Opsum​mering:

 • Hårtab kan være skamfuldt, selvom det er meget almindeligt
 • b-vitaminer kan hjælpe på hårtab
 • b vitaminer findes i mad som kost tilskud og i flere hårpleje produkter

b vitaminer bivirkninger

Jeg tror der er bivirkninger ved alt, det er bare et spørgsmål at indtage nok. Det gælder både når du indtager fødevarer, mediciner, vitaminer, mineraler eller blot er sammen med visse personer i din omgangskreds. 

Og ja, jeg har faktisk hørt, at nogle taler om, at visse relationer kan være skadelige, eksempelvis hvis man er meget sammen med svigermor 🙂

Nå, men spøg til side. Der er fundet yderst få eksempler på bivirkninger ved b vitaminer. Da de er i gruppen af vandbaserede vitaminer, så er de altså meget hurtigt ude af kroppen igen. Så du kan roligt tage godt med b vitaminer.

Selvfølgelig er alt med måde og jeg er IKKE læge! 

Hvis du er tvivl, så snak med din læge om det. Når du taler med din læge, så vær lige obs på hvor meget tid han/hun har brugt på at studere ernærring. Det er nemlig langt fra alle der har studeret det ret meget. I det hele taget studeret eller sat sig ind i dette område. 

Vi kan jo ikke alle være gode til alt! 

Heldigvis så findes der vejledninger på de vitamin kosttilskuds pakker vi har i Danmark. Ihverfald på dem jeg spiser til dagligt fra butikjens.dk

Opsummering:

 • Bivirkninger er et sjældent syn når vi taler b vitaminer
 • Indtag b vitaminer med måde og en portion sund fornuft
 • Vi kan ikke være gode til alt, heller ikke lægerne
 • Der bør altid findes en vejledning på kosttilskudspakker

Kan man få for meget b vitamin?

For meget b vitamin symptomer?

Jeg bliver nogle gange spurgt om man kan få for meget b vitamin og med fare for at gentage mit svar oven over, så er svaret ja det kan du.

Er det sandsynligt?

Ikke i min optik. For det første er b vitamin vanddrevet. Det vil sige, at vitaminer er ude af kroppen yderst hurtigt. Drikker du meget vand, går det endnu hurtigere. Det er også årsagen til, at jeg altid anbefaler b vitamin kost tilskud, hvor b vitaminerne frigives løbende over mange timer. 

Ellers risikere du, at du mangler let tilgængeligt b vitamin midt på dagen. Hvilket er rimelig træls når du, nu har brugt dine surttjente penge på vitamintilskud.

At b-vitaminer er vanddrevne betyder også, at de ikke ophober sig som et lager i kroppen. Igen, det er svært at få en overdosis af b vitamin.

Næste er at de maximale indtag af b vitamin, altså mængden før de bliver skadelige, er så høje at du nok skal købe så enormt mange b vitaminer, at det vil få din bankrådgiver til, at ringe og høre om du er okay og hvorfor du har tømt kassekreditten ved apoteket?

Hvis du handler i butikjens.dk, så vil jeg personligt ringe og sige, "er du nu helt sikker på at du skal bruge så mange B vitamin Plus

Opsum​mering:

 • Det er svært, at få for mange b vitaminer
 • Sørg for at få fat i b vitaminer der frigives over flere timer
 • Jeg ringer hvis der bliver bestilt enormt mange b vitaminer på en gang

b vitamin mangel symptomer

Hvad er mangel symptomerne når det handler om b vitaminer?

Lad mig sige det sådan - der er virkelig, virkelig, virkelig mange og de er meget svære at se, opdage. Fordi symptomerne på mangel af vitamin b ofte skjuler sig iblandt mange forskellige symptomer.

Hvorfor? Fordi b-vitaminer har indflydelse på rigtig mange funktioner i din krop. Lad os bare lige tage hårtab som eksempel. B vitamin har stor indflydelse på dit hår. Men det kan også være hormonerne, der er skyld i hårtabet.

Det jeg anbefaler du gør:

Køb nogle b vitaminer, prøv dem af og se om du har noget ud af dem. Hvis ikke så bed om at få pengene tilbage fra dem du har købt vitaminerne ved.

På den måde kan du teste om du har mangel på b vitaminer

Kan man altid det?

Det er bestemt ikke alle steder man kan det. Slet ikke. Men det er mit absolutte minimumskrav til leverandørene til min webshop butikjens.dk 

Så derfor, stil krav til dine leverandører 🙂 

Opsum​mering:

 • b vitamin mangel symptomer er svære at skelne imellem andre symptomer
 • De har indflydelse på virkelig mange funktioner i din krop
 • Vitaminmanden stiller ret høje krav til leverandørern

Køb af b vitamin

Jeg har prøvet mange typer af b vitamin kosttilskud og det har været med lidt blandet succes.

Desuden optager vi mennesker vitaminer forskelligt. Et eksempel er, at jo ældre vi bliver jo, svære får vi ved at optage næringstofferne i maden. Når man er over 50 år, så kan den nemt være under 50% optagelse end når du er 20 år.

Derfor vil jeg klart anbefale især dem der er lidt oppe i alderen (ikke derved gamle) at tage et tilskud, hvilket mange også gør. En ting der så bare nogle gange ærger mig er at folk tager det første og det nemmeste de ser på hylden. 

Og bagefter ved de faktisk ikke hvad de har købt, om det er nok, god nok kvalitet og de har sjældent købt deres b vitaminer et sted hvor de har over 30 dages returret. Hvordan dælen skal de så vide om de har nogen som helst sikkerhed for om det virker for dem.

Når du køber b-vitaminer

Så vær opmærksom på der er utroligt mange varianter og der findes også nogle til utroligt små penge og hvis de virker, så er alt jo godt. Personligt kigger jeg altid efter at jeg kan få mine penge tilbage, hvis ikke jeg syntes vitaminpillerne gør noget godt for mig.

Derfor kigger jeg altid efter, at der er mindst 45 dages fuld returret på mit køb. På den måde kan jeg altid få mine penge tilbage hvis jeg fortryder.

Opsum​mering:

 • Der er virkelig mange der sælger b vitaminer
 • Der er meget få som tilbyder mere end 45 dages fuld returret eller pengene tilbage garanti
 • Stil krav til din leverandør, det er vigtigt at du får vitaminer der giver dig værdi

Konklusion på b vitamin

B vitaminer er helt vildt vigtig for, at vores krop og sind fungere optimalt. Fordi der er så mange funktioner i kroppen der er afhængige af, at have tilstrækkeligt adgang til vitamin b. 

Man har kendt til vigtigheden af vitaminerne i snart 100 år. Der er meget sjældent at nogle mennesker der har oplevet bivirkninger ved dem.

Det er nemt at supplere op med kosttilskud, man skal bare være opmærksom på, at man vælger en god leverandør. Og er man i tvivl, skal man ifølge dansk lovgivning spørge sin læge til råds.

Lægeuddannelsen har meget få timers undervisning om vitaminer og kost. Vær opmærksom på det, når du spørger din læge til råds.

Jeg har selv prøvet flere slags vitamin tilskud og nogle af de bedste, har jeg valgt at have tilgængeligt på min webshop - alle med 90 dages fuld tilfreds eller pengene tilbage garanti også selvom du har spist alle vitamineren. 

Faktisk kan man ikke nøjes med at dække det ved, at sige b vitamin. Der er nemlig en række af dem. Og der har været delte meninger om hvor mange der rent faktisk findes. I øjeblikket er der rimelig stor enighed om at det forholder sig således:

Vil du vide mere om de forskellige b vitaminer: (du kan læse mere ved at trykke på hver enkel)

 • b1 (klik her)
 • b2 (klik her)
 • b3 (klik her)
 • b5 (klik her)
 • b6 (klik her)
 • b7 og b8 (klik her)
 • b9 (klik her)
 • b12 (klik her)


Hvordan sørger DU for, at få nok?


Ordet er dit: Hvad gør du for at få nok b vitaminer? Har du oplevet nogle symptomer på for mange eller for få b-vitaminer?

Har du forslag til fødevarer man skal spise eller ikke spise for at få nok b vitaminer?

Skriv din kommentar i feltet herunder...

Måske syntes du, at der mangler noget i artiklen, eller har et godt tip til hvordan man kan sikre sig godt med b-vitamin i hverdagen. 

About the Author Vitaminmanden

Leave a Comment: